Upały, upały, upały... a na upały najlepszy deser jogurtowo-śmietanowy.
Składniki:
800 g jogurtu greckiego naturalnego
200 g śmietany 18%
4 różnokolorowe galaretki (u mnie: truskawkowa, pomarańczowa, cytrynowa i owoce leśne)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
Wykonanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, przelewamy do głębokich talerzy albo misek i odstawiamy do stężenia. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Galaretki kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt i śmietanę, dodajemy cukier puder i mleko, następnie mieszamy mikserem. Do masy jogurtowo-śmietanowej — cały czas miksujemy — dolewamy powoli żelatynę. Pokrojone galaretki, za pomocą łyżki, łączymy z masą. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy przygotowaną masę i trzymamy w lodówce do stężenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz