poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Chleb pszenny na drożdżach


Przepis na ten prosty chleb znalazłam w przepisowni (strona ze zbiorem przepisów na thermomix). Metodą prób i błędów dostosowałam przepis do naszych smaków. Z podanych składników otrzymujemy naprawdę duży bochenek świeżego, pachnącego, domowego chleba. 

Składniki:
500 g mąki pszennej 650
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 saszetka suchych drożdży
300 ml wody
150 ml naturalnego jogurtu greckiego
25 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do thermomixa. Miksujemy — czas 4 min 30 sek, interwał. Wyjmujemy ciasto, przekładamy do miski wysmarowanej olejem i czekamy do podwojenia objętości. Następnie uderzamy pięścią w ciasto, formujemy bochenek i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Używając ostrego noża nacinamy chleb kilkakrotnie, oprószamy mąką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Pieczemy chleb 12 minut, następnie redukujemy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 25 minut. Chleb studzimy na kratce. Upieczony bochenek powinien, po uderzeniu od spodu, brzmieć głucho.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...