poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Biało-czarne muffinki


Szybkie w wykonaniu, delikatne i mięciutkie — takie właśnie są te dwukolorowe muffinki. Najlepiej smakują lekko ciepłe, ale również na drugi dzień nie tracą swoich walorów smakowych. 

Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru brązowego
2 jajka
1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
50 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
3 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:
W jednej misce mieszam suche składniki, czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej misce mieszam mokre składniki, czyli: jogurt, olej i jajka. Połowę suchych składników przesypuję do trzeciej miski, dodaję do niej kakao i mieszam. Do pozostałych suchych składników dodaję cukier waniliowy i mieszam. Mokre składniki rozlewam po połowie do misek z suchymi składnikami i mieszam. Do papilotek albo foremki muffinkowej wkładam najpierw  po 1 łyżce masy jasnej, następnie po 1 łyżce masy ciemnej. Muffinki piekę przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza — góra-dół, na drugiej półce od dołu. Upieczone i ostudzone muffiny posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...