Bułki jogurtowe to pieczywo, które na długo pozostanie w naszym menu. Są puszyste, miękkie, pachnące; rewelacyjnie smakują lekko ciepłe z rozpływającym się masłem (nasze ulubiony sposób podania), jak również na drugi dzień. Podam przepis na thermomix, jednak ciasto można przygotować w tradycyjny sposób, zamieniając tylko sposób wyrabiania ciasta z maszynowego na ręczny.
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 saszetka suchych drożdży
200 gram gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
60 gram miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego — obroty 3 minuty, interwał, następnie wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę. Formujemy bułeczki i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy na środkowej szynie w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz