sobota, 29 sierpnia 2015

Chałka z kruszonką


Chałka z masłem i dżemem idealna na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje domowa, jeszcze ciepła i pachnąca. Przepis, z którego korzystam został sprawdzony w ekstremalnych warunkach, a co najważniejsze idealnie się sprawdził. Wczoraj, w trakcie pieczenia zabrakło prądu na jakieś 30 minut; na pół upieczona chałka leżakowała w piekarniku, następnie dopiekałam ją na oko i nic złego z nią się nie stało. Przepis podam na thermomix. Osoby, które nie posiadają tego urządzenia, ciasto wyrabiają ręcznie, następnie postępują tak, jak w podanej przeze mnie wersji.

Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej
2 jajka
50 g masła
210 ml mleka
50 g cukru
1 saszetka suchych drożdży
szczypta soli 

Składniki na kruszonkę:
70 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła

Wykonanie:
Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 minuta / temperatura 40 stopni / obroty 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy czas 1 minuta 30 sekund / Interwał. Zostawimy w naczyniu na 1 godzinę do wyrośnięcia, następnie dzielimy na cztery części, formujemy wałeczki i zaplatamy warkocz. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią chałkę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...