środa, 9 marca 2016

Szynka domowa



Smaczna, bez sztucznych konserwantów i ulepszaczy, tradycyjna szynka domowa. Wymaga dłuższego peklowania, dlatego jej przygotowanie jest rozłożone w czasie. W marynacie peklującej powinna leżakować minimum 48 godzin, ale dla jej smaku warto tyle czekać. 

Składniki:
ok. 1 kilogram mięsa od szynki (kulka szynkowa, której waga waha się mniej więcej w tych granicach)
15 g soli peklującej
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Wykonanie:
Do garnka z wodą (powinno jej być tyle, żeby mięso zostało w całości zakryte) dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Do marynaty wkładamy umytą szynkę. Garnek zamykamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na minimum 48 godzin. Po tym czasie wyjmujemy szynkę i przekładamy ją do szynkowaru, który następnie szczelnie zamykamy. Do wyłożonego ścierką garnka wlewamy gorącą wodę i wkładamy szynkowar, pamiętając, że woda powinna sięgać ponad poziom mięsa. Gotujemy na małym ogniu 80 minut w temperaturze około 80 stopni — temperaturę sprawdzamy na termometrze, który zazwyczaj jest dołączony do szynkowaru. Możemy też sprawdzić temperaturę wewnątrz mięsa, która powinna wynosić 70-72 stopnie Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar, studzimy w zimnej wodzie, wstawiamy do lodówki. Po 12 godzinach otwieramy szynkowar i cieszymy się pyszną, domową szynką. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...