sobota, 5 marca 2016

Chrzan tarty


Tym razem, w ramach zbliżających się wielkimi krokami świąt, postanowiłam zrobić domowy chrzan, który świetnie nadaje się zarówno do jajek, jak i do wędlin. Wiem, co jem, wiem, czym karmię swoich najbliższych. Taki domowy chrzan jest bardzo aromatyczny i ostry. Możemy go przechowywać przez kilka tygodni, ale dobrze jest wtedy dodać do słoika jedną łyżkę oleju. 

Składniki:
400 gram korzenia chrzanu
1 szklanka zimnej wody
sok z 1 cytryny
55 gram cukru
10 gram soli

Wykonanie:
Chrzan obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w misce z zimną wodą przez około 1 godzinę. Po tym czasie wszystkie składniki wkładamy do Thermomixa i miksujemy przy pomocy kopystki przez 1 minutę, obroty 6-9. Następnie przekładamy do słoiczka, zamykamy i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...