sobota, 19 marca 2016

Schab z szynkowaru


Dzisiaj przychodzę z szybkim postem, w którym podzielę się przepisem na domowy schab. 

Składniki:
1 kg schabu
10 gram peklosoli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Schab umyć i osuszyć. Następnie natrzeć mieszanką zrobioną z soli, pieprzu, papryki, majeranku i czosnku wyciśniętego przez praskę. Mięso włożyć do szynkowaru wyłożonego woreczkiem, zamknąć pokrywą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka z gorącą wodą — należy pamiętać o wyłożeniu dna ścierką. Parzyć 2 godziny w temperaturze około 80 stopni Celsjusza — temperatura wewnątrz szynkowaru powinna wynosić około 71-75 stopni Celsjusza. Gdy mięso osiągnie taką temperaturę, wyciągamy szynkowar i wstawimy do zimnej wody. Po ostudzeniu, zamknięty szynkowar wstawiamy do lodówki na 12 godzin — najlepiej na całą noc. Rano wyjmujemy wędlinę i kroimy na kanapki.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...