niedziela, 27 marca 2016

Sernik przekładany


Sernik według przepisu siostry Anastazji z dekoracją świąteczną. 

Składniki na ciasto:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 kisiel truskawkowy

Wykonanie:
Przygotować ciasto jak na biszkopt i podzielić na 2 części: do I dodać kakao, do II dodać kisiel. Piec oddzielnie w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Składniki na wkładkę serową:
1 kg zmielonego sera
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
6 jaj
bakalie

Wykonanie:
Margarynę utrzeć, dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku. Z białek ubić pianę i dodać do sera z budyniem i bakaliami. Lekko wymieszać i podzielić na 2 części.
W biszkoptach wyciąć kółka. Przełożyć kółka różowe do brązowego placka i odwrotnie. Na ciasto ciemne z różowymi kółkami wylać połowę sera i przykryć ciastem różowym. Na ciasto różowe z kółkami brązowymi wylać resztę sera i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut. Zimny sernik można oblać polewą i dowolnie udekorować. 

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...