sobota, 5 marca 2016

Szynkowar — szynka drobiowa


Zapraszam Was dzisiaj na domową szynkę drobiową bez konserwantów, polepszaczy i całej tablicy Mendelejewa. Jest lekka i delikatna w smaku, a przy tym pięknie pachnie. Można ją zrobić według tego przepisu, ale również można poeksperymentować z dodatkami. Do jej zrobienia konieczny jest szynkowar. Ja mam taki:


Wbrew pozorom nie jest to duży wydatek, bo na przykład mój szynkowar z termometrem, woreczkami i peklosolą kosztował niecałe 80 zł.

Składniki:
800 gram piersi z kurczaka lub z indyka
1 łyżeczka peklosoli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka żelatyny (można pominąć. Dodatek żelatyny sprawi, że na szynce będziemy mieli galaretkę.)

Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Obficie posypać przyprawami: solą, pieprzem i majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żelatynę. Przyprawy starannie wmasować w mięso, ugniatając je przy tym dość mocno. Do szynkowaru włożyć woreczek. Mięso ułożyć w pojemniku, nadając mu odpowiedni kształt — tak będzie wyglądała wędlina po wyjęciu z szynkowaru. Pojemnik zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie należy przystąpić do parzenia. Dno garnka wyłożyć ścierką kuchenną, aby powstała izolacja pomiędzy nim a szynkowarem. Do garnka wlać ciepłą wodę, powyżej poziomu wędliny w szynkowarze. Parzyć przez około 70 minut. UWAGA: woda nie może się gotować! Należy utrzymywać temperaturę wody w okolicach 80 stopni Celsjusza. Jeśli jest zbyt gorąca należy dolać zimnej wody. Zazwyczaj jednak wystarczy parzyć na najmniejszym palniku i minimalnym ogniu. Do odmierzania temperatury przyda się termometr, który często jest dołączony do szynkowaru. W przypadku jego braku, warto dokupić. Po około 60 minutach dobrze jest włożyć termometr do środka — w pojemniku znajduje się specjalny otwór, przez który można to zrobić — i sprawdzić temperaturę mięsa. Wędlina jest gotowa, gdy mięso osiągnie temperaturę 70-72 stopnie Celsjusza. Po tym czasie szynkowar — bez otwierania — włożyć do zimnej wody, by szybciej go schłodzić. Zimny wstawić do lodówki na 12 godzin — można na całą noc. Następnego dnia wyciągnąć mięso z szynkowaru i cieszyć się smakiem domowej wędliny.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...