sobota, 16 kwietnia 2016

Ciasto buraczano-marchewkowe



Dzisiaj zapraszam na ciasto z nietypowym dodatkiem, a mianowicie z burakiem. Piekłam już ciasta ze szpinaku, z fasoli i z cukinii, ale do buraka podchodziłam bardzo ostrożnie. Czy słusznie? Zdecydowanie nie! Ciasto przygotowałam w thermomixie, ale jest jak najbardziej do wykonania w tradycyjny sposób.

Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane, można również w całości użyć mąki pszennej)
3 jajka
150 g surowych buraków
150 g surowej marchewki
150 g mieszanki orzechów
200 g cukru trzcinowego
150 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Wykonanie:
Orzechy rozdrobnić — czas: 5 s, obr. poz. 5, przesypać do miseczki. Marchewkę i buraki zetrzeć — czas: 10 s, obr. poz. 5, przełożyć do drugiej miseczki. W umytym i osuszonym naczyniu przy pomocy motylka utrzeć jajka z cukrem — czas: 4 min, obr. poz. 4, zdjąć motylek. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, cynamon, sodę, marchewkę z burakami, orzechy i olej, wymieszać - czas: 3 min, obr. poz. 4. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 70 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić ciasto, a następnie dowolnie udekorować. Ja na wystudzone ciasto wyłożyłam mus rabarbarowy.

Smacznego!
 


3 komentarze:

  1. ładnie wygląda te placek ja nie lubię piec ciast .

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Smak też jest ciekawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na pewno spróbuję, znam marchewkowe,dyniowe, ale z burakami jeszcze nie robiłam. Lubię buraki w każdej postaci, więc muszę wypróbować. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...