Dzisiaj zapraszam na ciasto z nietypowym dodatkiem, a mianowicie z burakiem. Piekłam już ciasta ze szpinaku, z fasoli i z cukinii, ale do buraka podchodziłam bardzo ostrożnie. Czy słusznie? Zdecydowanie nie! Ciasto przygotowałam w thermomixie, ale jest jak najbardziej do wykonania w tradycyjny sposób.
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane, można również w całości użyć mąki pszennej)
3 jajka
150 g surowych buraków
150 g surowej marchewki
150 g mieszanki orzechów
200 g cukru trzcinowego
150 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Wykonanie:
Orzechy
rozdrobnić — czas: 5 s, obr. poz. 5, przesypać do miseczki. Marchewkę
i buraki zetrzeć — czas: 10 s, obr. poz. 5,
przełożyć do drugiej miseczki. W umytym i osuszonym naczyniu przy pomocy
motylka utrzeć jajka z cukrem — czas: 4 min, obr. poz. 4,
zdjąć motylek. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, cynamon, sodę, marchewkę
z burakami, orzechy i olej, wymieszać - czas: 3 min, obr. poz. 4.
Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni
Celsjusza przez około 70 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić ciasto, a
następnie dowolnie udekorować. Ja na wystudzone ciasto wyłożyłam mus
rabarbarowy.
Smacznego!
ładnie wygląda te placek ja nie lubię piec ciast .
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smak też jest ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńJa na pewno spróbuję, znam marchewkowe,dyniowe, ale z burakami jeszcze nie robiłam. Lubię buraki w każdej postaci, więc muszę wypróbować. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń