sobota, 26 marca 2016

Makowiec na biszkopcie


Szybki makowiec z gotowej masy w puszce. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby masę makową zrobić od podstaw.

Składniki na masę makową:
mak w puszce
5 jajek
200 gram masła
150 gram posiekanych orzechów
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kaszy manny
aromat pomarańczowy

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie zmiksować z masłem, masą makową, kaszą manną, orzechami i aromatem. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju

Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodawać po 1 żółtku, powoli wsypywać cukier, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto wylać na zapieczoną masę makową. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto wystudzić. Ostrożnie odwrócić do góry nogami, zdjąć blaszkę i papier. Ciasto makowe powinno być na górze. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową.

Smacznego!

 


 
 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...