środa, 16 marca 2016

Rolada boczkowa z szynkowaru


Były już przepisy na chude wędliny z szynkowaru. Dzisiaj dla odmiany prosta rolada z boczku. Przepis ten można modyfikować, dodając ulubione przyprawy.

Składniki:
1 kg surowego boczku
10 gram peklosoli
10 gram soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

Wykonanie:
Boczek natrzeć przyprawami, zwinąć w rulon i włożyć do szynkowaru. Zamknięty szynkowar wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie szynkowar parzyć na małym gazie w garnku napełnionym wodą — temperatura 80 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Po tym czasie szynkowar schłodzić i umieścić w lodówce na 12 godzin (najlepiej na całą noc). Następnie boczek wyjąć i zjeść.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...