niedziela, 8 października 2017

Ciasto z surowej dyni



Sezon na dynię trwa w najlepsze. Wraz z nim nadszedł czas na proste, szybkie w wykonaniu ciasto. Wykorzystujemy do niego surową, startą dynię, więc nie musimy wcześniej zadbać o przygotowanie puree. Z poniższego przepisu wychodzi ciasto wilgotne i miękkie. Musimy pamiętać o tym, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Możemy też zamienić główny składnik, np. na marchewkę lub cukinię i mamy inne w smaku, ale równie smaczne małe co nieco. 

Składniki:
2 szklanki startego miąższu z dyni
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu 
garść orzechów
garść rodzynek

Wykonanie:
W misce ubić jaja z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania cienką strużką wlewać olej, dodać odciśniętą z nadmiaru soku dynię. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, bakalie. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 60 minut (w zależności od piekarnika). Najlepiej sprawdzić wykałaczką - po wbiciu i wyjęciu z ciasta powinna być sucha. Ostudzić w uchylonym piekarniku, posypać cukrem pudrem i podawać do kawy lub herbaty.

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...