niedziela, 6 września 2015

Uśmiech teściowej


Witajcie!
Dzisiaj przychodzę z przepisem na ciasto, które znane jest pod różnymi nazwami: "Uśmiech teściowej", "Ciasto z jabłkami i budyniem" czy też "Szarlotka z budyniem". Wspaniale smakuje w jesienne popołudnie z filiżanką aromatycznej kawy.

Składniki:
450 g mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 l mleka
cynamon

Wykonanie:
W dużej misce albo na stolnicy (ja robię w thermomixie) zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm (może być mniejsza, wtedy ciasto wyjdzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, włożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypać je obficie cynamonem. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując do tego 1 litr mleka. Gorący budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażalki. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu obficie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...