Murzynek to ciasto, które znają chyba wszyscy — ciemne, kakaowe, z polewą czekoladową. Siostra Anastazja w swoim przepisie zamieniła polewę na masę orzechową. Zmiana ta sprawiła, że murzynek nabrał nowego charakteru. Ciasto szybko się przygotowuje i szybko znika z blachy. Przepis opracowany jest na foremkę o wymiarach 23x38 cm.
Składniki na ciasto:
25 dag margaryny lub masła
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki wody
4 jaja
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę lub masło, cukier, kakao i wodę podgrzewać aż do zagotowania, następnie odstawić do przestygnięcia. Do ostudzonego syropu dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Składniki na masę:
30 dag orzechów krojonych
20 dag cukru kryształu
20 dag masła
1 cukier waniliowy
5 łyżek wody
Wykonanie:
Składniki zagotować, przestudzić i wyłożyć masę na upieczony murzynek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz