W lodówce znalazłam ciasto francuskie więc postanowiłam upiec kremówkę. Masę do niej "pożyczyłam" z przepisu, który od wielu lat mam w swoich zbiorach. Jest to przepis na napoleonkę bez pieczenia — spód i górę tworzy warstwa krakersów.
Składniki:
2 blaty ciasta francuskiego
5 szklanek mleka
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 szklanka cukru kryształu
1 budyń waniliowy
4 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
Wykonanie:
Ciasto francuskie upiec według wskazań na opakowaniu. Ja swoje piekę w 210 stopniach Celsjusza przez 18 minut. 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Ciepłą masą przełożyć blaty ciasta, pozostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wykonanie:
Ciasto francuskie upiec według wskazań na opakowaniu. Ja swoje piekę w 210 stopniach Celsjusza przez 18 minut. 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Ciepłą masą przełożyć blaty ciasta, pozostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! Chyba już wiem co zaserwuję po jutrzejszym obiedzie mojej rodzince :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Zapraszam na mój blog - KLIK
Tak też smakuje ;) Polecam do wypróbowania. Pozdrawiam cieplutko ;)
OdpowiedzUsuń