sobota, 31 grudnia 2016

Pizza na cienkim spodzie



Najbardziej lubimy pizzę na cienkim spodzie. Na Przepisowni znalazłam idealny przepis, którym teraz się z Wami podzielę. Oczywiście, sos i składniki obłożenia możecie dowolnie zmieniać, po prostu co kto lubi. Przepis jest przystosowany do thermomixa.

Składniki na ciasto: 
150 g wody, w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
5 g suchych drożdży
250 g mąki pszennej

Wykonanie:
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier — wymieszać 15 sekund/obrót 2. Wlać wodę i wyrobić ciasto 2 minuty/Interwał. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Składniki na sos: 
1 puszka pomidorów bez skóry
3 ząbki czosnku
oregano, sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pomidory z czosnkiem, przyprawami i łyżką oliwy - zmiksować 20 sekund/obrót 5. Dobrze jest włożyć sos do lodówki na czas wyrastania ciasta, aby "przeszedł".

Piekarnik nagrzać do 250 stopni Celsjusza. Blachę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozciągnąć palcami. Uformować równy, cieniutki placek, nie zwracając uwagi na brzegi. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na sos wyłożyć składniki (u mnie: pieczarki, oliwki, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, ser żółty). Piec około 18 minut.

Do swojej pizzy zrobiłam sos czosnkowy (2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu z tego przepisu, sól, pieprz).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...