niedziela, 4 grudnia 2016

Daktylowy torcik


Kolejna propozycja z serii "Słodycze bez wyrzutów sumienia". Deser prosty w przygotowaniu, wystarczy składniki wrzucić do blendera, czy thermomixa i chwilę zmiksować. Po 3 godzinach w lodówce torcik jest gotowy do spożycia. 

Składniki:
1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
3/4 szklanki migdałów (mogą być dowolne orzechy)
5 łyżek wiórków kokosowych
3 łyżki karobu lub kakao

Sposób przygotowania:
Daktyle i żurawinę zalać wodą. Zostawić do namoczenia na 1 godzinę. Owoce odsączyć z wody, ale jej nie wylewać, bo może się przydać do wyrabiania masy. Daktyle i żurawinę przełożyć do naczynia miksującego, dodać migdały, wiórki i karob i zmiksować na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta należy dolać wody z moczenia. Można dosłodzić, ale daktyle są na tyle słodkie, że raczej nie potrzeba dodawać cukru. Masę przełożyć do foremki i wstawić do lodówki na 3 godziny. 

Smacznego!    




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...