niedziela, 11 września 2016

Domowy majonez


Pyszny domowy majonez o idealnie kremowej i gęstej konsystencji. Należy jednak pamiętać, żeby trzymać go w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez cztery dni. Swój majonez przygotowałam w thermomixie, ale można tradycyjnie — mikserem.

Składniki:
1 jajko
2 łyżeczki musztardy
250 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na pokrywie naczynia miksującego kładziemy szklankę albo butelkę i odmierzamy odpowiednią ilość oleju, odstawiamy. Do naczynia miksującego wkładamy jajko, musztardę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy 1 minutę 30 sekund, obroty 4. Mieszając, powoli wlewamy olej na pokrywę naczynia miksującego, tak aby spływał do masy. Przekładamy do słoika. Wykorzystujemy do sałatek, wędliny lub jajek.

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...