niedziela, 11 grudnia 2016

Keks


Zapraszam na ciasto, które jedni uwielbiają, a inni nienawidzą. Pełen bakalii keks, bo o nim mowa, kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Swoim najbliższym postanowiłam zaserwować namiastkę atmosfery świątecznej i dwa tygodnie przed Wigilią upiekłam im lubiane przez nas ciasto.

Składniki:
25 dag margaryny
18 dag cukru lub 20 dag erytrolu
30 dag mąki pszennej lub 25 dag mąki pszennej i 5 dag mąki kokosowej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag bakalii (u mnie mieszanka keksowa i rodzynki)
kilka kropli aromatu pomarańczowego

Wykonanie:
Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo cukier lub erytrol i całe jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i bakalie obtoczone w mące. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 55 minut. 

Smacznego!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...