sobota, 17 grudnia 2016

"Szybkie" pierniczki


Co roku planuję sobie, że na początku grudnia upiekę pierniki, ale nigdy jeszcze nie udało mi się planów piernikowych zrealizować. Tradycyjnie ratuję się lekko zmodyfikowanym przepisem Doroty, która prowadzi blog Moje wypieki, ale ciasta nie wyrabiam tradycyjnie, tylko w Thermomixie. Pierniki nie potrzebują długiego leżakowania, w zasadzie można je od razu jeść, dlatego można je przygotować przed samą Wigilią.

  
Składniki na pierniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
2 jaja 
130 g cukru lub 150 g erytrolu
100 g masła
100 g miodu
przyprawa do piernika
1 łyżka kakao lub karobu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Do misy thermomixa wkładamy masło i miód i podgrzewamy 2 minuty/40 stopni Celsjusza/obroty 1. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 5 sekund/obroty 6, a następnie 1 minuta/obroty 6/Interwał. Wałkujemy i wykrawamy różne kształty pierniczków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Studzimy na kratce. Dekorujemy lukrem.

Składniki na lukier:
200 g lub 150 g cukru (w zależności czy chcemy mieć lukier gęsty, czy rzadszy)
1 białko
kilka kropli soku z cytryny

Wykonanie:
Do naczynia miksującego wsypujemy cukier 20 sekund/obroty 10. Do powstałego cukru pudru dodajemy białko i sok z cytryny. Zakładamy motylek i ubijamy 1 minuta/obroty 3.

Smacznego! 

Przygotowanie i dekorowanie pierników  to świetna zabawa dla całej rodziny. Ciastka wykonałam razem z Karolinką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...