sobota, 10 września 2016

Wegańskie bananowe babeczki z nadzieniem morelowym


Podczas szukania inspiracji na odchudzone ciasto, wpadł mi w oko przepis z kanału Nesja89. W związku z tym, że wykonuje się go błyskawicznie, postanowiłam poeksperymentować i wypróbować wegańskie babeczki. Smakiem odbiegają od tradycyjnych babeczek, które w swoim składzie zawierają mąkę pszenną, ale mimo to są pyszne. Nie ma takiej opcji, żeby wyszedł zakalec, ponieważ nie ma tu składników, które mogłyby go spowodować. W zależności od dodatków ciasto może być bardziej lub mniej wilgotne, ale również może potrzebować więcej lub mniej czasu w piekarniku. 

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki erytrolu — można użyć cukru lub miodu
1 szklanka wody
4 dojrzałe banany
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem morelowy — można użyć innego smaku, marmolady, powideł, nutelli, owoców, czekolady

Wykonanie:
Płatki owsiane mielimy na mąkę i przesypujemy do miski. Dodajemy erytrol, proszek do pieczenia oraz kakao i mieszamy łyżką. Banany miksujemy ze szklanką wody na gładką masę. Masę przelewamy do miski ze składnikami suchymi i mieszamy. Masę przekładamy do foremek, pamiętając o tym, żeby najpierw wypełnić połowę wysokości, następnie dodajemy dżem i zakrywamy go pozostałą masą. 




Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut — w zależności od rodzaju nadzienia (bardziej lub mniej wilgotne).

Smacznego! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...