poniedziałek, 26 września 2016

Cytryny z miodem i imbirem


Jesień nieodzownie kojarzy się z zimnymi wieczorami i sezonem przeziębień, dlatego postanowiłam zamknąć w słoiku cytryny, które dodane do herbaty wzmocnią, uodpornią i rozgrzeją. W tym poście podam przepis na wersję dla wszystkich, również dla dzieci, a w następnym wersję dla dorosłych — z rumem. Cytryny przygotowuję na bieżąco, dlatego nie podam dokładnych proporcji — wszystko robię na oko.

Składniki:
cytryny
kawałek świeżego imbiru
płynny miód 

Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzącą wodą. Imbir obieramy i ścieramy na tarce — w zależności, jak ostre chcemy mieć cytryny, dajemy mniej lub więcej imbiru. Cytryny kroimy w cienkie plasterki i układamy w słoikach, co jakiś czas przekładając warstwą imbiru. Wypełnione słoiki zalewamy miodem. Odstawiamy na 2-3 dni, aby składniki "przegryzły się". Trzymamy w lodówce. Podajemy jako dodatek do herbaty.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...