niedziela, 4 września 2016

Deser czekoladowy z suszonych owoców



Zapraszam na zdrowy i pyszny deser, którego bazę stanowią owoce suszone.

Składniki na spód:
1/2 szklanki suszonych daktyli
1/2 szklanki suszonych śliwek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonej morwy białej 

Wykonanie:
Owoce wrzucamy do blendera, miksera lub thermomixa i miksujemy do uzyskania klejącej masy — ma się lepić tak, żeby można było uformować spód deseru. Blachę keksówkę lub inne małe, płaskie naczynie wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Do blachy przekładamy masę i formujemy z niej spód. Dobrze jest zwilżyć ręce, gdyż masa jest dosyć lepiąca. Blaszkę wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem.

 Składniki na krem:
1 szklanka rodzynek
2 czubate łyżki kakao
5 łyżek masła orzechowego
1 łyżka płynnego oleju kokosowego

Wykonanie:
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą — do poziomu rodzynek i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rodzynki z wodą przekładamy do urządzenia miksującego — u mnie thermomix — i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i masło orzechowe i ponownie miksujemy. Na samym końcu dodajemy łyżkę płynnego oleju kokosowego, który będzie miał za zadanie związać masę. Ponownie łączymy wszystkie składniki. Wyjmujemy blachę z lodówki i na spód deseru wykładamy krem czekoladowy. Wierzch ozdabiamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...