czwartek, 15 września 2016

Chałka żyrafa



Dzisiaj zapraszam na chałkę, którą polubią nie tylko dorośli, ale i dzieci. Wystarczy kilka trików, aby otrzymać ciasto, które nie tylko smakuje, ale również apetycznie wygląda. W tym poście przedstawię wersję na thermomix.

Składniki:
280 g mleka
400 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
50 g cukru waniliowego
60 g masła
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
szczypta soli
jajko do posmarowania

Wykonanie:
Do naczynia miksującego dajemy 250 g mleka, drożdże, mąkę, cukier waniliowy, sól i masło i wyrabiamy 2 minuty pozycja Interwał. Ciasto wyciągamy i dzielimy na 1/3 i 2/3. Mniejszą część odkładamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Większą wkładamy ponownie do naczynia miksującego. Dodajemy 30 g mleka, cukier i kakao i wyrabiamy 2 minuty pozycja Interwał. Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie oba ciasta dzielimy na pięć porcji — najlepiej przy pomocy wagi kuchennej ( u mnie porcja jasna ważyła 53 g, a ciemna 102 g). Każdą białą część rozwałkowujemy na cienkie placki o długości około 50 cm i szerokości 5 cm. Kakaowe części rolujemy w wałki o długości 50 cm. Ciasto ciemne kładziemy na brzegu jasnego i rolujemy (tak, żeby kakaowe było wewnątrz jasnego). Gotowe ruloniki kroimy na pół i otrzymujemy w ten sposób 10 kawałków. Rulony układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w następującej kolejności: 
dół - 3 rulony
środek - 4 rulony
góra - 3 rulony
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie smarujemy górę ciasta roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 30 minut. 

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...