poniedziałek, 12 września 2016

Mini kotlety z piersi kurczaka


Od czasu do czasu mamy ochotę na nieco inne wydanie kotletów z piersi kurczaka. Tym razem panierowane kawałki usmażyłam na głębokim oleju, odsączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i podałam z pieczonymi w piekarniku warzywami z dodatkiem domowego majonezu — po przepis zapraszam TUTAJ

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
3 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
około 500 ml oleju do smażenia

Wykonanie:
Mięso myjemy i tniemy na kilkucentymetrowe kawałki. Następnie obtaczamy w bułce tartej, roztrzepanym jajku z przyprawami i ponownie w bułce tartej. W garnku gotujemy olej i smażymy partiami kawałki kurczaka — u mnie taka partia to 6 kawałków. Po kilku minutach, gdy kotlety przybiorą złoty kolor, wyjmujemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy z ulubionym dodatkami smakowymi, sałatką, pieczonymi warzywami, albo ziemniakami. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...