niedziela, 29 października 2017

Strucla z powidłami śliwkowymi



Dzisiaj zapraszam na proste ciasto drożdżowe. Jedynym jego mankamentem jest długi czas oczekiwania na moment, w którym wyjmujemy z piekarnika pachnącą, pulchną, delikatną struclę. Wyśmienicie smakuje z kubkiem kakao lub gorącej czekolady. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Ciasto robiłam w Thermomixie, ale można wyrobić je tradycyjnie.

Składniki:
300 ml mleka
100 g roztopionego, wystudzonego masła
750 g mąki
80 g cukru
1 cukier waniliowy
1 opakowanie suchych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
2 jajka

Dodatkowo:
1 słoiczek powideł śliwkowych
mleko do posmarowania

Składniki na kruszonkę:
100 g miękkiego masła
20 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie ciasto:
Wszystkie składniki włożyć do misy Thermomixa i wyrobić 2 min/Interwał. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia swojej objętości (ok. 1,5 godziny).  Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki. Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce o wymiarach 28x35 cm w odległości od siebie.


Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą. Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. 


Odstawić do momentu, aż strucle "rozłożą" się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. 


Piec w temperaturze 180ºC góra-dól przez około 40 minut.

Wykonanie kruszonka:
Wszystkie składniki wyrobić palcami do momentu powstania kruszonki. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...