środa, 4 maja 2016

Rafaello na krakersach



Rafaello bez pieczenia to proste i niezbyt czasochłonne ciasto, które ucieszy amatorów kokosów. Dwie warstwy krakersów przełożone kremem, a do tego balans smaków słodko-słonego, to idealne połączenie małego co nieco. 

Składniki:
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1/2 l mleka
250 g masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
200 g wiórków kokosowych
1 duża paczka słonych krakersów

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru trzcinowego i waniliowego. Dodać 1/2 szklanki mleka oraz obie mąki i miksować do połączenia składników. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem, dodać masę z żółtek i gotować do momentu uzyskania budyniu, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Następnie masło, które ma temperaturę pokojową utrzeć mikserem. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo zimny budyń. Na koniec wsypać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać. Małą blaszkę wyłożyć krakersami ( u mnie 16 sztuk), na nie wyłożyć 1/2 masy kokosowej. Masę przykryć krakersami i ponownie wyłożyć pozostałą masę kokosową. Wierzch ciasta posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin — najlepiej na całą noc. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...