niedziela, 22 maja 2016

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami



Biszkopt, bita śmietana i truskawki, to idealny deser na wiosenno-letnią porę. Jest to ciasto uniwersalne, bo wystarczy dodać inne owoce i zyskamy nową odsłonę tej pysznej rolady. 

Składniki na ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru (u mnie cukier trzcinowy)
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki owsianej (można pominąć i zastąpić mąką tortową)
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki wody

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i wodę.Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto kładziemy na ścierkę, zdejmujemy papier i luźno rolujemy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Składniki na krem:
500 gram schłodzonej śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wrzątku
1 łyżka żelatyny
1 szklanka truskawek (w połowie zmiksowanych)

Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy truskawki i przestudzoną żelatynę. Delikatnie mieszamy. Rozwijamy roladę, nakładamy krem, zwijamy i chowamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie posypujemy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...