Biszkopt, bita śmietana i truskawki, to idealny deser na wiosenno-letnią porę. Jest to ciasto uniwersalne, bo wystarczy dodać inne owoce i zyskamy nową odsłonę tej pysznej rolady.
Składniki na ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru (u mnie cukier trzcinowy)
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki owsianej (można pominąć i zastąpić mąką tortową)
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i wodę.Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto kładziemy na ścierkę, zdejmujemy papier i luźno rolujemy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki na krem:
500 gram schłodzonej śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wrzątku
1 łyżka żelatyny
1 szklanka truskawek (w połowie zmiksowanych)
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy truskawki i przestudzoną żelatynę. Delikatnie mieszamy. Rozwijamy roladę, nakładamy krem, zwijamy i chowamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie posypujemy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz