poniedziałek, 30 maja 2016

Uśmiech teściowej z rabarbarem



Zostałam obdarowana rabarbarem, dlatego postanowiłam upiec zmodyfikowaną wersję popularnego ciasta "Uśmiech teściowej". Rabarbar zajął miejsce jabłek, dodatkowo całość posypałam skórką pomarańczową. Prosty i szybki w przygotowaniu deser idealnie nadaje się do kawy lub gdy ma się ochotę na coś słodkiego. Swoje ciasto przygotowałam w thermomixie, ale można je też wykonać w tradycyjny sposób.

Składniki na ciasto:
100 g mąki owsianej
300 g mąki tortowej 
250 g margaryny do pieczenia
100 g cukru trzcinowego
1 jajko
2 żółtka
60 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Do misy wsypać obie mąki, dodać margarynę i wymieszać 5 sekund obroty 5. Dodać resztę składników i wyrobić kruche ciasto 35 sekund obroty 3. Wyjąć z misy i podzielić na dwie części 60% i 40%. Mniejszy kawałek włożyć na pół godziny do zamrażalki. Pozostałe ciasto rozwałkować i włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjąć i przestudzić. 

Składniki na masę:
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
40 g cukru

Wykonanie:
Na noże założyć motylek, dodać wszystkie składniki masy i gotować 15 minut 90 stopni Celsjusza obroty 2.
Na przestudzone ciasto rozłożyć 500 g obranego i pokrojonego na małe kawałki rabarbaru, następnie wylać gorącą masę budyniową. Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub porwać na małe kawałki i posypać nimi budyń. Wierzch można ozdobić skórką pomarańczową. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...