wtorek, 5 lipca 2016

Torcik budyniowo-malinowy na zimno



Biszkopty, masa budyniowa, maliny i galaretka to idealne ciasto imieninowe mojej córci. Zamówienie zostało złożone, więc trzeba było zakasać rękawy i działać. Torcik jest prosty w wykonaniu, najdłużej, jak to bywa w tego typu ciastach, czeka się na stężenie galaretki. 

Składniki:
1 paczka podłużnych biszkoptów
2 galaretki truskawkowe (najbardziej pasują malinowe, ale u nas w domu najmilej widziane są truskawkowe)
1 krem budyniowy tradycyjny lub budyń waniliowy
1 kostka masła
400 g malin + u mnie maliny do dekoracji
5 łyżek cukru
4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wody i odstawić do momentu, aż zaczną tężeć.

Wykonanie musu malinowego:
Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Maliny przełożyć do rondelka z grubym dnem, wsypać cukier i podgrzewać, rozgniatając owoce. Gotować przez około 5 minut od momentu wrzenia. Po tym czasie zdjąć z ognia i przetrzeć przez sitko. Do napęczniałej żelatyny dodać 4 łyżki gorącego musu malinowego i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodać ją do pozostałego musu i dokładnie wymieszać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny, gęstniejący mus przelać na biszkopty, następnie wstawić blaszkę na 20 minut do lodówki. 

Wykonanie masy budyniowej:
Krem budyniowy lub budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodać partiami budyń i miksować do połączenia składników. Krem wylać na mus malinowy, udekorować malinami. Ciasto wstawić do lodówki na minimum pół godziny, żeby krem stężał. Po tym czasie na tort wyłożyć galaretki i wstawić do lodówki do ich całkowitego stężenia.

Smacznego! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...