sobota, 4 czerwca 2016

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem


Był już dzisiaj wpis kosmetyczny, teraz przyszła pora na kulinarny. Pyszne drożdżówki z truskawkami, rabarbarem, kruszonką i lukrem cytrynowym zrobiłam w thermomixie, ale oczywiście ciasto można spokojnie wyrobić w tradycyjny sposób.

Składniki na ciasto:
370 g mąki pszennej
1/2 opakowania drożdży instant
190 g mleka
60 g cukru
1 jajko
1 żółtko
60 g miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
300 g truskawek
2 łodygi rabarbaru

Wykonanie:
Do naczynia wkładamy wszystkie składniki poza owocami i wyrabiamy ciasto 3 minuty/pozycja Interwał. Ciasto pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia na około 50 minut. Następnie ponownie mieszamy 30 sekund/pozycja Interwał. Ciasto wyjmujemy — podsypujemy delikatnie mąką, bo może się lepić — i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe drożdżówki i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 50 minut. Po tym czasie dnem szklanki wyciskamy na środku drożdżówki okrąg, który podsypujemy bułką tartą. Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i układamy na każdej drożdżówce. Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem.

Składniki na kruszonkę:
80 g mąki pszennej
80 g cukru — 1 cukier waniliowy + cukier kryształ
60 g miękkiego masła

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w thermomixie i mieszamy 30 sekund/obroty 4. Drożdżówki posypujemy kruszonką.


Drożdżówki pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza i studzimy na kratce. 


Składniki na lukier:
cukier puder
1 łyżeczka soku z cytryny
gorąca woda

Wykonanie:
Z podanych składników utrzeć lukier i polukrować wystudzone drożdżówki.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...