Jeden przepis, dwa róże nadzienia. Zapraszam na drożdżówki z budyniem i jabłkami — dla każdego coś dobrego.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
15 g suchych drożdży
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
pół łyżeczki soli
75 g roztopionego masła
Masa budyniowa:
Ulubiony budyń — u mnie waniliowy — przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Masa jabłkowa:
Prażone jabłka wymieszać z suchą galaretką cytrynową, wystudzić.
Masa budyniowa:
Ulubiony budyń — u mnie waniliowy — przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Masa jabłkowa:
Prażone jabłka wymieszać z suchą galaretką cytrynową, wystudzić.
Składniki na kruszonkę:
80 g mąki pszennej
80 g cukru — 1 cukier waniliowy + cukier kryształ
60 g miękkiego masła
Wykonanie:
Mąkę
pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i
wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiać tak długo,
aż stanie się elastyczne i miękkie. Uformować z niego kulę, włożyć do
oprószonej mąką miski, przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na
około 1,5 godziny — do podwojenia objętości.
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na równe części po 50-60 gram każda — ja uformowałam 16 kulek. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem (u mnie była to literatka) zrobić w każdej bułce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego masy jabłkowej i budyniowej.
Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią drożdżówki jabłkowe.
Ciasto posmarować dla połysku jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na równe części po 50-60 gram każda — ja uformowałam 16 kulek. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem (u mnie była to literatka) zrobić w każdej bułce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego masy jabłkowej i budyniowej.
Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią drożdżówki jabłkowe.
Ciasto posmarować dla połysku jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz