Przy okazji długiego weekendu majowego postanowiłam wypróbować kolejny przepis siostry Anastazji. Tym razem wybrałam waniliowiec. Ciasto jest proste w wykonaniu, smaczne i niezbyt czasochłonne — najdłużej czekamy na schłodzenie ugotowanego budyniu.
Składniki na ciasto:
25 dag margaryny
25 dag cukru pudru
5 jaj
3 dag kakao
25 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając żółtka, następnie pozostałe składniki. Na końcu delikatnie wymieszać pianę z białek. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
Składniki na masę:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy bez cukru
25 dag masła
1 paczka dużych biszkoptów
Wykonanie:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki i proszku budyniowego ugotować budyń. Masło ucierać, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Na ciasto wylać połowę masy, ułożyć biszkopty, wylać pozostałą część masy i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch można ozdobić polewą czekoladową i dowolnie ozdobić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz