środa, 20 kwietnia 2016

Schab ze śliwką z szynkowaru



Kolejna wędlina z szynkowaru. Tym razem postawiłam na schab ze śliwką. Wędlina wyszła krucha i soczysta. Smaczna zarówno na kanapce, jak i podana na ciepło do obiadu. 

Składniki:
70 dag schabu
15 sztuk śliwek suszonych
1 łyżeczka soli peklującej
1 łyżeczka soli zwykłej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej

Wykonanie:
W schabie robimy długim nożem dziurę na tyle dużą, by zmieściły się na całej długości  przygotowane śliwki. Mięso nacieramy przyprawami i solą peklującą. Przygotowany kawałek schabu wkładamy do szynkowaru, dociskamy praską i odkładamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień parzymy mięso w garnku, w temperaturze około 80 stopni Celcjusza, stawiając szynkowar na ściereczce i zalewając wodą pod rant urządzenia. Schab parzymy około 2 godzin — temperatura wewnątrz szynkowaru powinna wskazywać 71-75 stopni Celsjusza. Po tym czasie schładzamy i odstawiamy szynkowar na całą noc do lodówki. Na drugi dzień gotową wędlinę wyjmujemy z szynkowaru i jemy pyszne, zdrowe kanapki.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...