Kolejna wędlina z szynkowaru. Tym razem postawiłam na schab ze śliwką. Wędlina wyszła krucha i soczysta. Smaczna zarówno na kanapce, jak i podana na ciepło do obiadu.
Składniki:
70 dag schabu
15 sztuk śliwek suszonych
1 łyżeczka soli peklującej
1 łyżeczka soli zwykłej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
Wykonanie:
W schabie
robimy długim nożem dziurę na tyle dużą, by zmieściły się na całej długości przygotowane śliwki. Mięso nacieramy przyprawami i solą
peklującą. Przygotowany
kawałek schabu wkładamy do szynkowaru,
dociskamy praską i odkładamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień parzymy mięso w garnku, w temperaturze około 80 stopni Celcjusza, stawiając szynkowar na
ściereczce i zalewając wodą pod rant urządzenia. Schab parzymy około 2 godzin — temperatura wewnątrz szynkowaru powinna wskazywać 71-75 stopni Celsjusza. Po tym czasie schładzamy i odstawiamy szynkowar na całą noc do lodówki. Na drugi dzień gotową wędlinę wyjmujemy z szynkowaru i jemy pyszne, zdrowe kanapki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz