Domowe, odchudzone rafaello idealnie sprawdzi się jako słodkie co nieco, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
120 g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
2 1/2 łyżki miodu
migdały
Wykonanie:
Migdały zalewamy gorącą wodą. Po kilku minutach ściągamy z nich skórkę. Kaszę płuczemy pod wrzącą wodą, następnie wsypujemy do garnka. Zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie mleko. W międzyczasie na patelni podprażamy 100 g wiórków kokosowych. Do ugotowanej gorącej kaszy od razy dodajemy wiórki i mieszamy. Następnie dodajemy masło i miód i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłą masę nabieramy łyżką, do środka wkładamy całego migdała, formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz