środa, 6 stycznia 2016

Ciasto marchewkowo-bananowe z lukrem pomarańczowym


Dzisiaj pierwszy raz "popełniłam" ciasto marchewkowe. Jest ono proste w wykonaniu, smaczne i wilgotne. Charakteru dodaje lukier pomarańczowy, którym ciasto zostało wykończone.

Składniki na ciasto:
30 dag startej marchewki
2 banany
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki otrębów żytnich
2/3 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki bakalii (u mnie rodzynki i orzechy włoskie)

Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki soku z pomarańczy

Wykonanie:
Banany rozgnieść łyżką na papkę. Do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Składniki lukru dokładnie utrzeć. Lukrem polać wystudzone ciasto.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Lubię marchewkę, ale nie wiem czy bym ją zniosła w cieście :)
    Nie mniej jednak wygląda apetycznie!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...