Nowy rok przed nami, a co za tym idzie nowe plany, nadzieje, marzenia i oczekiwania. Mój pierwszy wpis w 2016 roku będzie kulinarnym powrotem do dzieciństwa. Blok czekoladowy smakuje małym i dużym łasuchom, przygotowuje się go błyskawicznie, trochę dłużej czeka, aby stężał i bardzo szybko znika z blachy.
Składniki:
25 dag masła
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
5 łyżek kakao
50 dag mleka w proszku (niebieskiego)
bakalie według uznania
herbatniki
Wykonanie:
Wodę, cukier, masło i kakao podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy masa zagotuje się, odstawić ją z ognia i wsypać mleko w proszku, cały czas energicznie mieszając. Następnie dodać pokruszone herbatniki i bakalie, wymieszać i wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia, a następnie kroić na mniejsze kawałki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz