Domowe drożdżówki z białym serem chodziły za mną od dawna. Składniki były, chęci były, tylko dobrego przepisu nie było, ale jak zwykle przyszedł mi z pomocą blog Moje Wypieki. Postanowiłam wypróbować przepis Doroty i nie zawiodłam się.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
15 g suchych drożdży
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
pół łyżeczki soli
75 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
400 g sera białego
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 cukier waniliowy
4 łyżki miękkiego masła
Dodatkowo do posmarowania drożdżówek:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiać tak długo, aż stanie się elastyczne i miękkie. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny — do podwojenia objętości.
Przygotować nadzienie serowe, łącząc i dokładnie ucierając wszystkie składniki.
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na równe części po 50-60 gram każda — ja uformowałam 18 kulek. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem (u mnie była to literatka) zrobić w każdej bułce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego masy serowej. Ciasto posmarować dla połysku jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz