środa, 18 stycznia 2017

Sernik rosa


Kolejny post z serii "nadrabiamy zaległości blogowe". Tym razem zapraszam na pyszny sernik rosa, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Co ciekawsze kilka kawałków sernika "pochłonęła" osoba, która nie przepada za wypiekami z sera. Ciasto przygotowałam w thermomixie, ale jest ono na tyle popularne, że można je przygotować w tradycyjny sposób. Przepis ten na pewno znajdzie się w wielu domowych przepiśnikach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Składniki ciasto:
250 g mąki
120 g margaryny
1 jajko
30 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
600 g mleka
350 g cukru
5 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego
120 g oleju
szczypta soli

Wykonanie ciasta:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 50 s/Interwał. Ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 40 x 24 x 6 cm.


Wykonanie masy serowej:
Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek, do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać mleko, 250 g cukru, olej słonecznikowy, budyń waniliowy, wymieszać 1 min 30 s/obr. 6. Masę rozprowadzić równomiernie na cieście i piec przez 50 minut. Do umytego i dokładnie wysuszonego naczynia miksującego wsypać 100 g cukru, zemleć 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, wsypać cukier puder i sól, ubić 5 min/obr. 3. Po 50 minutach wyjąć ciasto z piekarnika (nadzienie wydaje się nadal płynne), dokładnie rozprowadzić pianę z białek na wierzchu ciasta i piec w piekarniku kolejne 10 minut. Po tym czasie pozostawić placek w piekarniku przy uchylonych drzwiach na 15 minut. Następnie wyjąć sernik i wystudzić na blacie kuchennym.

Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...