Kolejny post z serii "nadrabiamy zaległości blogowe". Tym razem zapraszam na pyszny sernik rosa, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Co ciekawsze kilka kawałków sernika "pochłonęła" osoba, która nie przepada za wypiekami z sera. Ciasto przygotowałam w thermomixie, ale jest ono na tyle popularne, że można je przygotować w tradycyjny sposób. Przepis ten na pewno znajdzie się w wielu domowych przepiśnikach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Składniki ciasto:
250 g mąki
120 g margaryny
1 jajko
30 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
600 g mleka
350 g cukru
5 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego
120 g oleju
szczypta soli
Wykonanie
ciasta:
Piekarnik nagrzać
do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie
składniki na ciasto, wyrobić 50 s/Interwał. Ciastem wyłożyć blaszkę o
wymiarach 40 x 24 x 6 cm.
Wykonanie masy serowej:
Rozbić jajka
i oddzielić białka od żółtek, do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg,
dodać mleko, 250 g cukru, olej słonecznikowy, budyń waniliowy, wymieszać 1 min 30 s/obr. 6. Masę rozprowadzić
równomiernie na cieście i piec przez 50 minut. Do umytego i dokładnie
wysuszonego naczynia miksującego wsypać 100 g cukru, zemleć 10 s/obr. 10, przełożyć do innego
naczynia. Założyć motylek. Do
naczynia miksującego wlać białka, wsypać cukier puder i sól, ubić 5 min/obr. 3. Po 50 minutach wyjąć
ciasto z piekarnika (nadzienie wydaje się nadal płynne), dokładnie rozprowadzić
pianę z białek na wierzchu ciasta i piec w piekarniku kolejne 10 minut. Po tym
czasie pozostawić placek w piekarniku przy uchylonych drzwiach na 15 minut.
Następnie wyjąć sernik i wystudzić na blacie kuchennym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz