poniedziałek, 16 stycznia 2017

Likier a`la Baileys


Pyszny, prosty w przygotowaniu likier, nie tylko na specjalne okazje. Swoim smakiem przypomina oryginał, a jego dodatkową zaletą jest to, że w zależności od ilości dodanego alkoholu sami regulujemy "moc" procentów. 

Składniki:
1 puszka masy krówkowej (400—500 g)
200 g śmietanki 30 lub 36%
250—500 g wódki lub rumu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki oprócz alkoholu i wymieszać 10s/obr.10, a następnie podgrzewać 4 min/90 stopni C/obr.2. Po tym czasie podgrzewać kolejne 4 min/90 stopni C/obr.3, dodając powoli alkohol. Likier przelać do butelek i przechowywać w lodówce. 

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...