niedziela, 23 października 2016

Papka na infekcje i wzmocnienie odporności


Jesień to sezon na przeziębienia, grypy i inne infekcje. Co wtedy robimy? Kierujemy swoje kroki do apteki lub ratujemy się domowymi sposobami. Nie ma nic prostszego od zrobienia słoika specyfiku, który nie tylko pomoże nam w przeziębieniu, ale również wzmocni naszą odporność. Przepis na papkę, którą wykonujemy w thermomixie znalazłam w przepisowni

Składniki:
3 cm imbiru
2 cytryny
150 g naturalnego miodu 

Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucamy obrany, pokrojony na mniejsze kawałki imbir i miksujemy 5s/obroty 10. Kopystką zgarniamy imbir ze ścianek. Cytryny obieramy ze skóry, usuwamy pestki i wkładamy do naczynia miksującego. Dodajemy miód i miksujemy 30 s/obroty 10. Słoiczek z papką przechowujemy w lodówce maksymalnie miesiąc. 
Sugerowane stosowanie: zapobiegawczo i na wzmocnienie odporności — jedna łyżeczka dziennie, w przypadku infekcji — 2-3 łyżeczki dziennie.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...