Moje pierwsze bułki z wykorzystaniem mąki owsianej uważam za udane. Dodatek czarnuszki wprowadza element pikanterii, która nie wszystkim będzie odpowiadała. Swoje bułki przygotowałam w thermomixie, ale ciasto można też wyrobić tradycyjnie. Ze względu na dzieci do części ciasta nie dodałam czarnuszki. Jedna i druga wersja smakuje wyśmienicie.
Składniki:
1/2 kg mąki owsianej
7 dag suchych drożdży
3 łyżki oliwy
10 dag soli
1 jajko
150 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
2 duże łyżki czarnuszki
Dodatkowo na wierzch bułek:
1 jajko
czarnuszka do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego i wyrabiamy 2 minuty/Interwał. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie krótko wyrabiamy i formujemy wałek. Odcinamy 5 cm kawałki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz