Jutro pojawi się na blogu recenzja książki, którą właśnie skończyłam czytać. Zanim to jednak nastąpi, dodam post z przepisem na szybkie ciasto jogurtowe z agrestem. Robi się je bez użycia miksera. W celu połączenia składników potrzebna jest tylko miska i łyżka.
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru białego lub brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 szklanka jogurtu greckiego lub zwykłego naturalnego
1/2 szklanki oleju
agrest według uznania
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy mokre składniki: jajka, jogurt i olej. Mieszamy wszystko. Blaszkę kwadratową lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i posypujemy agrestem. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz