Masa jogurtowa, która w smaku przypomina sernik to idealna baza do wykonania różnych ciast. Można ją upiec samą — bez spodu, można na spodzie z herbatników, kruchym cieście lub biszkoptowym. Za każdym razem nabiera innego smaku i wyglądu. Moje wersja jest na kruchym cieście, które jednak nie do końca jest kruche. Stało się tak za sprawą galaretki, która miała udekorować wierzch ciasta. Ponieważ musiałam wyjść z domu, a galaretka już od jakiegoś czasu gęstniała, postanowiłam wylać ją na wierzch ciasta i czekać do powrotu, żeby zobaczyć efekt końcowy. Galaretka częściowo przedostała się do ciasta i zabarwiła go na delikatny czerwony kolor oraz sprawiła, że stało się ono bardziej zwarte, a nie kruche.
Składniki na ciasto:
450 gram mąki pszennej lub krupczatki
200 gram cukru
250 gram masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jogurtową:
2 duże jogurty greckie
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 duży budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
Opcjonalnie:
galaretka
Sposób wykonania ciasta:
Masło pokroić nożem i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć w niej ciasto, a następnie ponakłuwać je widelcem.
Sposób wykonania masy jogurtowej:
Żółtka zmiksować z połową cukru, olejem, dużym budyniem, cukrem waniliowym i jogurtami. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z pozostałą połową cukru. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać. Masę wlać na kruche ciasto. Piec 50 minut w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem.
Po wystudzeniu można ozdobić galaretką.
Smacznego!
250 gram masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jogurtową:
2 duże jogurty greckie
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 duży budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
Opcjonalnie:
galaretka
Sposób wykonania ciasta:
Masło pokroić nożem i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć w niej ciasto, a następnie ponakłuwać je widelcem.
Sposób wykonania masy jogurtowej:
Żółtka zmiksować z połową cukru, olejem, dużym budyniem, cukrem waniliowym i jogurtami. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z pozostałą połową cukru. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać. Masę wlać na kruche ciasto. Piec 50 minut w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem.
Po wystudzeniu można ozdobić galaretką.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń