piątek, 9 października 2015

Bezy z kremem kawowy


Dzisiaj podam przepis na słodkie, kruche bezy z kremem kawowym.

Składniki na bezy:
4 białka

250 gram białego cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

szczypta soli
Składniki na krem:
200 gram masła
2 jajka 
4 łyżki cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie — bezy:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 30 sekund. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek. Mi w tym celu posłużyła otwierana część od tortownicy. Bezę piec 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, następnie zredukować temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piec 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę aż do całkowitego ostygnięcia. 
Wykonanie — krem:
Całe jajka i cukier ubijać przez około 5 minut mikserem na parze. Garnek z masą jajeczną zdjąć z kuchenki i pozostawić do wystygnięcia. W innym naczyniu utrzeć miękkie masło z kawą na jasną masę. Do masła stopniowo dodawać masę jajeczną. Gotową masą przełożyć bezy.

Smacznego!
  


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...