Dzisiaj podam przepis na słodkie, kruche bezy z kremem kawowym.
Składniki na bezy:
4 białka
250 gram białego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
szczypta soli
Składniki na krem:
200 gram masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie — bezy:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać
stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijać
jeszcze około 30 sekund. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia i uformować okrągły placek. Mi w tym celu posłużyła otwierana
część
od tortownicy. Bezę piec 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza,
następnie zredukować temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piec 90
minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę aż do
całkowitego ostygnięcia.
Wykonanie — krem:
Całe jajka i cukier ubijać przez około 5 minut mikserem na parze. Garnek z masą jajeczną zdjąć z kuchenki i pozostawić do wystygnięcia. W innym naczyniu utrzeć miękkie masło z kawą na jasną masę. Do masła stopniowo dodawać masę jajeczną. Gotową masą przełożyć bezy.
Smacznego!
Chyba kiedyś skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń