Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis dla zabieganych i dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie napchanego chemią. Podstawą tego przepisu są daktyle, a pozostałe dodatki uzależnione są tylko od naszych preferencji i naszych kubków smakowych. Moja wersja kulek daktylowych wygląda następująco:
Składniki:
200 g daktyli suszonych bezpestkowych
1/2 szklanki rodzynek
100 g migdałów
garść orzechów włoskich
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Daktyle i rodzynki wkładamy do wysokiego słoika, zalewamy wodą i moczymy około 1 godz. Migdały i orzechy miksujemy na proszek. Następnie przekładamy do blendera, dodajemy odcedzone daktyle i rodzynki i blendujemy na gładką masę. Zwilżamy dłonie i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę, aby masa stała się zwarta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz