sobota, 19 grudnia 2015

Czeskie zlepianki


Kilka lat temu znalazłam w internecie przepis na czeskie zlepianki. Upiekłam je na święta. Posmakowały. Od tamtej pory często goszczą na moim stole. Tegoroczne święta za pasem, a co za tym idzie, wieczór piątkowy minął pod znakiem pieczenia. Mam nadzieję, że ciasteczka uchowają się do Wigilii. 

Składniki:
370 gram mąki tortowej
250 gram masła
130 gram cukru
1 jajko
nutella

Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru i jajka zagniatamy ciasto. Schładzamy je w lodówce przez 30 minut. Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka foremką. Możemy wycinać różne kształty, ale trzeba pamiętać, że powinna być parzysta ilość, bo będziemy je sklejać. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po ostygnięciu sklejamy nutellą i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...