Ostatnio, z myślą o wypiekach, kupiłam puszkę czerwonej fasoli. Dzisiaj postanowiłam ją wykorzystać i oto mamy szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto w sam raz do popołudniowej kawy ;)
Składniki na ciasto:
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
2 jajka
10 dag jogurtu naturalnego
10dag cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
3 łyżki otrębów żytnich
garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
Fasolę odlać z zalewy i opłukać ziarna. Fasolę przesypać do miski, dodać jajka i dokładnie zmiksować blenderem. Do jednolitej masy dodać jogurt, cukier, proszek do pieczenia, kakao, otręby i żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 45 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na masę:
15 dag orzechów krojonych
10 dag cukru kryształu
10 dag masła
1 cukier waniliowy
3 łyżki wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagotować, przestudzić i wyłożyć na upieczony placek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz