sobota, 7 listopada 2015

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli


Ostatnio, z myślą o wypiekach, kupiłam puszkę czerwonej fasoli. Dzisiaj postanowiłam ją wykorzystać i oto mamy szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto w sam raz do popołudniowej kawy ;)

Składniki na ciasto:
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
2 jajka
10 dag jogurtu naturalnego
10dag cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
3 łyżki otrębów żytnich
garść suszonej żurawiny

Wykonanie:
Fasolę odlać z zalewy i opłukać ziarna. Fasolę przesypać do miski, dodać jajka i dokładnie zmiksować blenderem. Do jednolitej masy dodać jogurt, cukier, proszek do pieczenia, kakao, otręby i żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 45 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. 

Składniki na masę:
15 dag orzechów krojonych

10 dag cukru kryształu

10 dag masła

1 cukier waniliowy

3 łyżki wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagotować, przestudzić i wyłożyć na upieczony placek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...